Du behöver ett föräldramedgivande. En resefullmakt för barn som ska resa utomlands

Ska ditt minderåriga barn resa utomlands med endast en förälder, med någon annan en vårdnadshavarna eller kanske helt ensam?

Tänk då på att du i många länder i världen kan komma att avkrävas ett skriftligt medgivande från föräldrarna/vårdnadshavarna för att barnet ska kunna resa till det landet som avses. Många länder i världen har ett krav på att minderåriga barn ska ha ett medgivande från sina föräldrar eller vårdnadshavarna gällande den reseplan som är aktuell för det minderåriga barnet. Detta för att motverka bland annat trafficking/människohandel.

Ambassader och konsult i Sverige svarar på frågor om krav på Föräldramedgivande för barn

Utrikesgruppen.se har sammanställt en tabell gällande krav på föräldramedgivande för världens alla länder. Förfrågningar har skickats till ambassader i Sverige om vilka lagar och regler som gäller för ensamresande barn, barn som reser med en förälder eller barn som reser med någon annan än sina föräldrar eller vårdnadshavare. Svaren från ambassaderna finner du i fältet för varje land i Utrikesgruppens tabell gällande krav på föräldramedgivande.

För att se vilka krav som gäller för varje land kan du besöka tabellen här.

Undvik besvärliga förfrågningar i landet som barnet ska resa till!

Ibland reser ett barn med endast en förälder som inte delar samma efternamn som barnet bär på eller med någon annan familjemedlem som inte har samma efternamn som barnet. Det kan vara så att barnet reser med sin mamma som valt att ha kvar sitt flicknamn men barnet istället bär på faderns efternamn. Detta kan komma att väcka förfrågningar från bl.a tullpersonal i landet som barnet ska resa till. Har man ett föräldramedgivande med sig som man direkt på förfrågan kan visa till tullpersonal i destinationslandet barnet reser till så har man sparat sig en enorm tid genom att kunna styrka faders efternamn som barnet bär på. Det kan visserligen även uppkomma andra förfrågningar.

Vi klargör vad som gäller!

Barnet för och efternamn.
Barnet personuppgifter så som passnummer.
Avreseort tillsammans med destination.
Hur länge barnet ska vara borta?
Vem reser barnet med?
Reser barnet ensamt?
Vad heter faderns tillsammans med personuppgifter?
Vad heter modern tillsammans med personuppgifter?

Sveriges krav på föräldramedgivande? Vad har Sverige för lagar och regler?

Värt att notera är att barn som besöker Sverige och reser med någon annan än sina föräldrar, reser ensam eller reser med endast en förälder behöver ha ett föräldramedgivande med sig. I Sverige finns det krav på att ett föräldramedgivande ska kunna uppvisas på exempelvis Arlanda. Trots att Sverige kräver att det minderåriga barnet ska ha sin resplan beskrivet och undertecknat av sina vårdnadshavare i ett föräldramedgivande så är det många som inte känner till detta. Undvik problem och ha med ett föräldramedgivande. Det är en värdefull handling som inte bara underlättar för barnets mottagande i destinations landet men också förhindrar trafficking.

Beställ ett föräldramedgivande från Utrikesgruppen.se eller Travelconsent.org ges ut för tillfället på engelska och svenska

Behöver du ett föräldramedgivande? Beställ ett från Utrikesgruppen.se eller Travelconsent.org

Vad är det för skillnad på föräldramedgivandet från webbplatsen Utrikesgruppen.se och Travelconsent.org?

Egentligen ingen större skillnad. Bägge föräldramedgivandet fungerar lika bra. Kostar lika mycket och levereras i en PDF fil till den e-postadress du uppger i din beställning. Via Travelconsent.org har du dock möjlighet att genomföra din beställning i annat språk än det svenska språket. Detta för att underlätta för hela världens befolkning som talar andra språk.

Föräldramedgivandet från Utrikesgruppen.se ges ut på både svenska och engelska medans föräldramedgivandet från Travelconsent.org ges ut på engelska men flera språk är på gång enligt uppgift Travelconsent.org. I många fall räcker det enbart med ett föräldramedgivande på engelska men i vissa länder kan man komma att avkrävas ett föräldramedgivande i det språk som talas i destinationslandet men detta är mycket ovanligt. Dock kommer Travelconsent.org att kunna erbjuda ett föräldramedgivande i olika språk i framtiden för de som önskar ha ett sådant föräldramedgivande.

Betala med kort eller till ett svenskt bankgironummer?

Hos Utrikesgruppen.se så betalar du till deras bankgironummer för att få ett föräldramedgivande utfärdat medans du hos Travelconsent.org betalar med kort för att deras föräldramedgivande ska utfärdas till dig. Vad som är enklast för dig avgör du själv.

Beställningslänkar för föräldramedgivande

Beställ ett föräldramedgivande från Utrikesgruppen.se

Beställ ett föräldramedgivande från Travelconsent.org

Kommentera gärna här nedan och berätta om dina erfarenheter eller ställ frågor till andra som kan hjälpa

I vår kommentarsfunktion här nedan har du möjlighet att ställa frågor till oss. Vi besvarar dina frågor så ofta vi kan. Du kan också berätta om dina egna erfarenheter om hur du blivit mottagen i destinationslandet med hjälp av ett föräldramedgivande från Utrikesgruppen.se eller Travelconsent.org.

Hjälp andra genom att berätta hur det går till när exempelvis ett barn flyger till ett annat land med nedanstående förslag:

Flyga med andras barn ryanair
Fullmakt resa med andras barn engelska
Åka utomlands med barn gemensam vårdnad
Intyg resa med annans barn norwegian
Resa med annans barn ryanair
Resa med barn under 18
Resa med barn under 16
Blankett för vårdnadshavares medgivande
Intyg resa med annans barn
SAS medgivande minderårig
Flyga med minderårig utomlands
Resa med barn annat efternamn
Flyga med minderåriga barn
Minderårigt barn med annat efternamn resa
Resa utomlands med barn med annat efternamn
Resa utomlands under 18 intyg
Resa med barn ensam vårdnad
Föräldramedgivande – resa med barn
Föräldramedgivande USA
Resa med barn till USA
Föräldramedgivande Bosnien
Föräldramedgivande Thailand
Föräldramedgivande Spanien
Föräldramedgivande Grekland
Föräldramedgivande Serbien
Föräldramedgivande Sverige
Föräldramedgivande Albanien
Föräldramedgivande Turkiet
Föräldramedgivande Portugal
Föräldramedgivande Kroatien
Föräldramedgivande Italien
Föräldramedgivande Malta

5 1 vote
Betyg
10 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sanela
8 månader sedan

Jag åkte till Bosnien med mina två små barn. Där avkrävdes jag på ett föräldramedgivande. Myndigheter i Bosnien har alltid krävt mig på ett föräldramedgivande när jag reser med mina två små barn utan deras pappa. Av egen erfarenhet vet jag också att resten av ”balkanländerna” också kräver att man har med sig ett föräldramedgivande för att så som artikeln beskriver det: barnets resplan ska kunna styrkas och undertecknas från sina vårdnadshavare.

Planerar ni att resa till Bosnien så rekommenderar jag er att beställa ett föräldramedgivande.

Johan
8 månader sedan
Svar till  Sanela

Tack för informationen

Mamma
8 månader sedan
Svar till  Johan

Tack

Frida
8 månader sedan

Jag kan också meddela att jag avkrävdes på ett föräldramedgivande när jag flög till Spanien med vueling.

Pär
8 månader sedan

Tack för informationen. Jag beställer ett föräldramedgivande omgående från Travelconsent.org.

Vi ska till Grekland 🙂

Love
8 månader sedan

Japp så rätt. Föräldramedgivande krävs i många länder. Se länk; https://utrikesgruppen.se/krav-pa-foraldramedgivande/

Martin
8 månader sedan

Resa med barn utomlands är en spännande upplevelse. Låt inget gå fel. Det är värt att betala några hundralappar för ett föräldramedgivande.

https://travelconsent.org/sv/foraldramedgivande-malsmansintyg-resa-med-barn/

Grannen
8 månader sedan

Föräldrar ej överens om resa utomlands? Delad vårdnad regler semester? Att strunta i den ena föräldern och ta barnen utomlands utan lov är aldrig bra. Se till att alltid ha ett skriftligt medgivande innan semestern påbörjas utomlands. Om föräldrar ej är överens om resa utomlands och har delad vårdnad så sätt upp regler för hur semestern ska ske. Ha alltid ett föräldramedgivande med på semester.

Grannen
8 månader sedan

Intyg resa med barn delad vårdnad = Travelconsent.org

Dell
8 månader sedan
Betyg :
     

Mycket bra tack